Pessebre  Vivent de Sant Guim de la Plana

Pessebre vivent Sant Guim de la Plana

XXXVII EDICIÓ DEL PESSEBRE DELS OFICIS PERDUTS


Sant Guim de la Plana

El poble de Sant Guim de la Plana està situat al cor de la Segarra, a l’est de la plana de Guissona, entre la capçalera del riu Sió i la del Llobregós. Rodejat de camps de cultiu de cereals, uns quants ametllers i cada vegada menys oliveres.

Originari del segle X, conserva la base d’un petit castell sense torres. L’església és molt posterior i en ella hi ha la patrona: la Verge de Sant Guillem, talla de fusta policromada que data del segle XII.

El nucli medieval manté en gran part l’estructura de l’època originària, principalment degut al seu desnivell i que el seu accés ha estat tan sols per a vianants.

En el segle XV hi vivien setze famílies i l’entrada al poble quedava restringida per tres portes. En el transcurs dels anys, el nombre d’habitants ha tingut variacions diverses, arribant als 250 en el segle XVIII.

En l’actualitat hi resideixen permanentment 110 persones, i una cinquantena més durant els caps de setmana. Tot això configura un marc on es recuperen tots els elements històrics del nucli antic, per adaptar-lo als seus orígens, arran de l’escenificació del Pessebre Vivent.

Avui Sant Guim de la Plana és un dels pocs pobles que conserva gairebé intacta la seva estructura original, i on les construccions més recents no desmereixen aquest entorn.